Friday 17 August 2012

Smoothie - time, avagy készítsünk otthon friss leveket


A házilag elkészített, friss zöldség- és gyümölcslevekben van valami varázslatos. Végtelen variációs lehetőségben nemcsak a szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtetik, hanem azonnal táplálják testünk és lelkünk a friss zöldségek, gyümölcsök és fűszerek esszenciájával. Ráadásul ezek a csodaitalok pillanatok alatt elkészíthetők. Kevés ilyen étellel és itallal találkozhatunk manapság, amik nemcsak ízletesek, de csordultig vannak egészséggel.


Széles körben elterjedt a mondás, miszerint ’amit eszel, azzá leszel’. Minden étel és ital, amit magunkhoz veszünk, közvetlen hatással van testünkre és lelkünkre. A házilag, szeretettel elkészített friss levekkel különösen jót teszünk magunkkal, mert ezek már a kortyolgatás pillanatában ellátnak minket vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel, klorofillal és sok más növényi tápanyaggal. A friss levek gazdagok antioxidánsokban, A, C és E vitaminokban, amik megálljt parancsolnak a daganatos sejteknek, a szív-és érrendszeri megbetegedéseknek és az öregedési folyamatoknak. A színes, ízletes levek immunerősítőek, méregtelenítőek és fiatalító hatásúak. És mindezt azonnal megteszik, mivel léformában felvéve szervezetünknek nem kell külön időt és energiát fordítani az emésztésre, a tápanyagok tehát veszteség nélkül, villámgyorsan juthatnak el minden sejtünkhöz.

Szabad teret adva a fantáziánknak, bármilyen idénygyümölcsből és zöldségből készíthetünk ilyen csodaitalokat. Kedvünkre ízesíthetjük őket kedvenc fűszereinkkel, és tehetjük őket táplálóbbá magokkal, magolajokkal, spirulinával, sörélesztővel, vagy friss joghurttal. Egy reggeli gyümölcskombináció elég lendületet adhat a napunknak édes ízével és kíméletes szénhidrát-tartalmával, míg estére inkább a tisztító, lebontó zöldséglevek fogyasztása ajánlott.


Az augusztusi fogyó hold tisztító napjainak kedvencévé a két következő aranyrecept vált.

Dinnyés energetizáló
Egy cikk sárgadinnye, egy érett körte, pár korty forrásvíz, néhány csepp citromlé, némi friss gyömbér, igény szerint lenmagpehely és hűsítő mentalevelek.

Esti tisztító céklamix
Egy fél biocékla, egy nyári alma, egy fél citrom leve, forrásvíz, petrezselyemlevél, és vértisztítónak egy gerezd fokhagyma.

Léfacsaró híján a turmixgépbe kerültek ezek az alapanyagok, és egy sűrűbb, táplálóbb, rostosabb nedűt kaptunk eredményül, aminek előnye, hogy a megmentett növényi rostok támogatják a bélműködést és az egészséges bélflóra fenntartását.

No comments:

Post a Comment