A házilag elkészített, friss zöldség- és gyümölcslevekben
van valami varázslatos. Végtelen variációs lehetőségben nemcsak a szemet és
ízlelőbimbókat gyönyörködtetik, hanem azonnal táplálják testünk és lelkünk a
friss zöldségek, gyümölcsök és fűszerek esszenciájával. Ráadásul ezek a
csodaitalok pillanatok alatt elkészíthetők. Kevés ilyen étellel és itallal
találkozhatunk manapság, amik nemcsak ízletesek, de csordultig vannak
egészséggel.
Széles körben elterjedt a mondás, miszerint ’amit eszel,
azzá leszel’. Minden étel és ital, amit magunkhoz veszünk, közvetlen hatással
van testünkre és lelkünkre. A házilag, szeretettel elkészített friss levekkel
különösen jót teszünk magunkkal, mert ezek már a kortyolgatás pillanatában
ellátnak minket vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel, klorofillal és
sok más növényi tápanyaggal. A friss levek gazdagok antioxidánsokban, A, C és E
vitaminokban, amik megálljt parancsolnak a daganatos sejteknek, a szív-és
érrendszeri megbetegedéseknek és az öregedési folyamatoknak. A színes, ízletes
levek immunerősítőek, méregtelenítőek és fiatalító hatásúak. És mindezt azonnal
megteszik, mivel léformában felvéve szervezetünknek nem kell külön időt és
energiát fordítani az emésztésre, a tápanyagok tehát veszteség nélkül, villámgyorsan
juthatnak el minden sejtünkhöz.
Szabad teret adva a fantáziánknak, bármilyen
idénygyümölcsből és zöldségből készíthetünk ilyen csodaitalokat. Kedvünkre
ízesíthetjük őket kedvenc fűszereinkkel, és tehetjük őket táplálóbbá magokkal,
magolajokkal, spirulinával, sörélesztővel, vagy friss joghurttal. Egy reggeli
gyümölcskombináció elég lendületet adhat a napunknak édes ízével és kíméletes
szénhidrát-tartalmával, míg estére inkább a tisztító, lebontó zöldséglevek
fogyasztása ajánlott.
Az augusztusi fogyó hold tisztító napjainak kedvencévé a két
következő aranyrecept vált.
Dinnyés energetizáló
Egy cikk sárgadinnye, egy érett körte, pár korty forrásvíz,
néhány csepp citromlé, némi friss gyömbér, igény szerint lenmagpehely és hűsítő
mentalevelek.
Esti tisztító céklamix
Egy fél biocékla, egy nyári alma, egy fél citrom leve,
forrásvíz, petrezselyemlevél, és vértisztítónak egy gerezd fokhagyma.
Léfacsaró híján a turmixgépbe kerültek ezek az alapanyagok,
és egy sűrűbb, táplálóbb, rostosabb nedűt kaptunk eredményül, aminek előnye,
hogy a megmentett növényi rostok támogatják a bélműködést és az egészséges
bélflóra fenntartását.
No comments:
Post a Comment