Friday 17 August 2012

Mindnyájunk kedvence, a Yin jóga


A jóga gyakorlása segít minket abban, hogy egy egészségesebb, teljesebb, boldogabb életet éljünk mind fizikai, mind mentális, érzelmi és spirituális szinten. Manapság sokféle jógairányzat közül válogathatunk, amiknek többsége aktív, dinamikus, yang minőségű. Ezek főként az izmok egészségét célozzák meg, erősebbé és hajlékonyabbá téve őket, valamint erősítik szívünket és idegrendszerünket. A passzívabb, lassabb, yin minőségű jógairányzatok a mélyebb kötőszöveteink, izületeink és csontjaink egészségének visszaállításában segítenek, és ugyancsak erősítik a szívünket és a tudatunkat. Nem létezik olyan gyakorlási forma, ami mindenki igényeit kielégítheti. Mind önálló egyéniségek vagyunk, sajátos testi adottságokkal, személyiséggel és élettörténettel, ezért mindnyájunknak egyéni szükségletei vannak a jógagyakorlást illetően is. Annak felfedezése, hogy nekünk melyik gyakorlási forma ideális belső egyensúlyunk visszaállítására, egy izgalmas felfedezőút lehet.

Az elmúlt évszázadok során a jógaászanák gyakorlása elmozdult egy aktívabb yang minőség megélése felé. A pózok gyakran fizikai kihívást jelentenek, légzésünk erőteljes, mozgásunk dinamikus. Ennek a gyakorlásnak megszámlálhatatlan előnye létezik, de ahhoz, hogy teljes testi-lelki egyensúlyunkat visszaállítsuk, a yin-oldalunkat is erősítenünk kell. Különösen igaz ez egy olyan világban, ahol aktív cselekvéssel, túlvállalással, megnövekedett stresszel szembesülünk nap mint nap, és elveszítjük lágyságunkat, érzékenységünket. A teljes élethez szükségünk van az érem másik oldalára, a passzív, befogadó minőségre is. Csak így találhatjuk meg újra belső egyensúlyunkat és térhetünk vissza saját középpontunkhoz. A yin jóga megengedi, hogy befelé fordítsuk a figyelmünket és teret ad arra, hogy csendet teremtsünk az életünkben. Ideális mindazoknak, akik most ismerkednek a jógával, mert ez a gyakorlási forma nagy teret ad az önismeretre, és arra, hogy meghallgassuk, mit üzen nekünk a testünk a jógamatracon. Ugyanakkor a yin jóga nagyon ajánlott az aktívabb, dinamikusabb jógairányzatoknak művelőinek, hogy megtapasztalhassák finomabb, érzékenyebb, passzívabb minőségüket.



A yin jóga egy csendes, egyszerű gyakorlási forma. Az órák célja, hogy erőfeszítés nélkül fedezzük fel fizikai, energetikai és érzelmi testünket és visszataláljunk a tudatos mozgás és légzés harmóniájához. Jótékony hatásai több síkon figyelhetők meg.
Fizikai síkon erősíti a csontokat, valamint segít a kötőszövetek rugalmasságának és izületeink mozgékonyságának visszanyerésében.
Energetikai oldaláról nézve stimulálja a szabad energiaáramlást a testben és támogatja az blokkok feloldását. A kínai gyógyászat és az ősi indiai hagyomány szerint is testünket számtalan energiacsatorna, meridián hálózza be, amik közvetlenül táplálják és éltetik szervrendszerünket. Yin jóga gyakorlása során ezeket a meridiánokat stimuláljuk, ezáltal saját belső szerveink egészségét és egyensúlyát állítjuk helyre.
Érzelmi és mentális síkon nyugatja idegrendszerünket, erősíti szívünket és segít visszatalálni belső középpontunkhoz. A relaxált állapotban, hosszan kitartott ászanák megtanítanak minket, hogy csendben, meditatív környezetben, objektívan figyeljük meg, mi történik bennünk az adott pillanatban, anélkül, hogy a megszokott módon reagálnánk a belső történésekre.

Kezdő és haladó jógázók egyaránt megtapasztalhatják áldásos hatásait: az idegrendszer mély relaxációját, kevesebb stresszt, nagyobb hajlékonyságot és önismeretet.

No comments:

Post a Comment